sobota 5. září 2015

Nákup materiálů?

Každý jsme na začátku studia přemýšlel, jaké materiály budeme vlastně potřebovat, a zda se vyplatí koupit to, co nabízí spolužáci z vyšších ročníků. Nikdo asi nechceme zažít situaci, kdy dáme za kompletní materiály do prváku stovky až tisíce korun, a pak zjistíme, že polovinu nepotřebujeme (což se některým z mých spolužáků doopravdy stalo!). Tento článek tedy berte jako takový malý tip, co shánět, co počká a co vůbec nebudete potřebovat. Samozřejmě je ale konečné rozhodnutí na vás, každý považujeme za důležité něco trochu jiného.

Jen poznámka na začátek - pokud nevíte, kde tato "burza" učebnic na internetu probíhá, určitě navštivte článek Užitečné odkazy :)

V první řadě - valná většina materiálů se dá sehnat elektronicky, popřemýšlejte tedy nad tím, zda vám v této formě nebudou stačit - třeba v tabletu, popř. zda si raději kousek skript (nebo klidně celá) nevytisknete sami. Spolužačka např. měla díky svým rodičům tisk zadarmo a rozhodně takto hodně ušetřila. Spoustu skript a učebnic můžete také sehnat ve školní knihovně.

Pro větší přehlednost jsem materiály rozdělila podle předmětů :)

ZIMNÍ SEMESTR

Anatomie I - v prvním semestru vám bohatě stačí první díl Najbrta, příp. pokud vám více vyhovuje, tak Konig (obsahuje i fotografie, je ovšem dvojjazyčný - kapitola česky, kapitola slovensky); i tyto knihy se dají sehnat elektronicky, tisknout je ovšem bude chtít asi málokdo :) Studenti prodávají ve valné většině případů pouze kopie, originál je těžké sehnat (a budete si na něj muset připravit celkem slušný obnos). Cena kopie je cca 200 - 500 Kč, záleží na tom, jestli je svázaná vcelku nebo po kapitolách, jestli je vytištěna jedna nebo dvě stránky na list apod. Můžete si také sehnat nějaké kosti nebo lebku (většinou skotu), není to ale nutné, na samostudiu přístup ke kostem máte a lebku dostanete i domů (jednu do skupiny, prostřídáte se). Cena poloviny lebky skotu se pohybuje také mezi 300 a 500 Kč (s mandibulou bývá dražší). Na závěrečný test z kůže se jako nejlepší jeví materiály z přednášek doktora Pyszka.
Histologie a embryologie I - postačí vám skripta Histologie - Obecná histologie a cytologie (také se dají stáhnout), příp. pokud budete mít zájem, Embryologie (ta ale není nutná, z embryoly vás nikdo nyní zkoušet nebude :)).
Biofyzika - skripta vám zapůjčí přímo na cvičení oproti podpisu, nic jiného nepotřebujete - zapomeňte na kupování knih apod. (a pokud byste po Medicínské biofyzice doopravdy zatoužili, také je k dispozici v elektronické formě, jistě vám jí někdo ze starších studentů rád poskytne)
Biologie - opět stačí skripta (můžete je stáhnout přímo na stránkách školy), kupování knih je znou naprosto zbytečné (a věřte, že před zkouškou je opravdu přečíst nestihnete!)
Biostatistika - opakuji se, ale doopravdy stačí zase jenom ta skripta :) spousta materiálů je navíc přímo na stánkách ústavu, samozřejmě zdarma
Chemie - skripta (také je seženete elektronicky), před zápočtem se také docela hodí Doplňkový studijní materiál - Chemické výpočty (od vyučujících zdarma v elektronické podobě)
Lékařská terminologie a etika - nepotřebujete vůbec nic (možná jen dvě stránky ze skript na latinu), kupovat si skripta je naprosto zbytečné a vyhození peněz!
Zemědělské produkce - zde už opravdu nepotřebujete nic :)
Chov zájmových zvířat (FVL)/ Druhy a složení potravin (FVHE) - nic

Pokud jste si vzali volitelnou Latinu, sežeňte si do ní skripta (samozřejmě se také dají stáhnout)

Doporučuji sehnat si také protokoly od někoho ze starších studentů - někteří prodávají za velmi rozumnou cenu, a při tvorbě vlastních protokolů vám pak mnohdy ušetří spoustu práce. Chvíli se dívejte a zhodnoťte nabídky - někdo nabízí slevu, když vezmete protokolů více, jiný přidá zbytek materiálů do předmětu (který se většinou dá nějak sehnat, ale může být fajn je mít hned zezačátku semestru pěkně utříděné..) apod. Rozhodně bych nepodporovala někoho, kdo chce za protokoly do jednoho předmětu 150 Kč, nechápu, jak to někdo může nabízet a kupovat :) Sama preferuji elektronickou variantu, někdo je ale prodává i v tištěné podobě, vyberte si tedy, co je vám bližší. V prvním semestru se protokoly hodí především na Biofyziku (opravdu hodně!), pomohou vám v Chemii, můžete sehnat protokoly z Biostatistiky a Biologie (v biologii pouze ručně psané, protože se dělají výpisky do sešitu)

Z dalších materiálů si budete muset sehnat bílý plášť, pokud ho již nemáte ze střední (na Anatomii, Biologii, Chemii, Biofyziku...), jednorázové návleky (dají se sehnat ve školní lékárně) či přezůvky, anatomickou pinzetu a můžete si už pořídit i skalpel (také seženete v lékárně).

LETNÍ SEMESTR

Anatomie II - druhý díl Najbrta/Koniga (jak komu vyhovuje, cena se pohybuje stejně jako u prvních dílů), doporučuji také Splanchnologii od Červeného (originál se dá koupit od doktorky Pavlíkové za cca 200 Kč). Sežeňte si skripta na ptáky (Anatomie domácích ptáků, Splanchnologie domácích ptáků) - ale raději je nekupujte ani netiskněte, dohnat to můžete vždy a v konečném důsledku nám asi všem stačili elektronicky + hlavně materiály z přednášek od doktora Pyszka. Možná využijete i Popeska (atlas), ale také myslím že stačí pouze elektronicky - na srovnání a utřídění znalostí. Na nervovku doporučuji tenoučkého Štěrbu (toho si kupte, většinou stojí 20 - 80 Kč a to moc velká investice není). Určitě již využijete skalpel! :)
Histologie a embryologie II - tentokrát už skripta na Embryologii využijete (o semestru ještě ne, ale o zkouškovém se budou hodit :)) + si pořiďte skripta Histologie - Mikroskopická anatomie (samozřejmě také seženete elektronicky, mám to vůbec všude dopisovat? :))
Biochemie I - mně osobně stačila skripta - Návody na cvičení a Metabolické dráhy (obojí dostanete elektronicky od vyučujících), někdo se ale už v tomto semestru učil z Harperovy biochemie (raději si kupte ilustrovaného, cena se pohybuje zhruba stejně jako u Najbrta) nebo z Ledviny (dva díly, stačí si je stáhnout)
Fyziologie I - skripta na cvičení i k přednáškám dostanete od vyučujících zdarma v elektronické podobě
Botanika - žádné knihy nebo skripta nepotřebujete
Zoologie - také nic :)

Znovu doporučuji sehnat si protokoly (i když třeba vy si budete dělat vše raději sami :)) - rozhodně se hodí do Fyziologie, tam je opravdu oceníte; mohou vám pomoci zorientovat se v Biochemii, ušetří vám hodně práce i v Zoologii (do ní se prodávají většinou psané rukou, takže je riziko, že je nepřečtete, u pár lidí jsem ale zahlédla i elektronickou verzi a ta může být fajn).

Žádné další materiály navíc nepotřebujete. :)

Pokud se chcete dozvědět více o jednotlivých předmětech - jak probíhá výuka, z čeho se učit na zkoušku/zápočet, jací jsou zkoušející apod., určitě se podívejte na informace ve štítku 1. ročník :)

Žádné komentáře:

Okomentovat