pátek 21. srpna 2015

Obecně o VFU

Jedná se o informace, které můžete najít i na oficiálních portálech, ale mále shrnutí zřejmě neuškodí :) A k tomu něco málo navíc.

VFU
VFU (Veterinární a farmaceutická univerzita) je jediná vysoká škola v České republice, na které lze získat titul MVDr. a tedy později pracovat jako veterinární lékař. Pokud by měl někdo zájem, může studovat ještě na univerzitě v Košicích (nebo samozřejmě i na jiné zahraniční univerzitě :)).
VFU se skláda ze tří fakult, a to FaF (Farmaceutická fakulta), FVHE (Fakulta veterinární hygieny a ekologie) a FVL (Fakulta veterinárního lékařství). Farmaceutům se na tomto blogu věnovat nebudu :)
Na FVHE lze studovat několik oborů - Ochranu zvířat a welfare, Bezpečnost a kvalitu potravin (i dálkově) a Veterinární hygienu a ekologii. Jen z posledního jmenovaného získáte titul MVDr.
Na FVL lze studovat pouze jediný obor, a to Veterinární lékařství.

Je mezi fakultami nějaký rozdíl?
Otázka mnoha lidí, kteří zjistí, že z obou fakult (tedy FVHE a FVL) lze získat stejný titul.
Co mají společného? Kromě zisku stejného titulu shodnou dobu studia (6 let) a po první tři roky velice podobné curriculum (v prvním i druhém ročníku se liší jeden předmět).
A čím se naopak liší? FVHE se dále zaměřuje spíše na potraviny, hospodářská zvířata, prostě na hygienu (jak má již ve svém názvu), FVL přímo na lékařství. Ovšem každý se nemusí věnovat zaměření podle toho, jakou fakultu vystudoval - hygienici mohou léčit a pracovat v ordinacích, absolvent FVL může pracovat na jatkách.. Někteří veterináři prý do ordinací nechtějí přijímat absolventy FVHE, toto však nemohu ze svých zkušeností potvrdit ani vyvrátit :) Je nicméně pravda, že na studenty této fakulty se ostatní dívají trochu svrchu - většinou na ní totiž nastoupí ti, kteří se na FVL nedostali. Těch, co doopravdy chtěli dělat hygienu je málo.
Stále častěji se setkávám s názorem, že studenti hygieny jsou větší "flákači" a mají celé studium jednodušší (vyučující na ně mají menší požadavky). Jestli je to pravda posuďte raději každý sám :)
Pokud by vám nakonec zvolená fakulta nevyhovovala, lze přestoupit. Více informací v tomto článku.

Pro představu a porovnání fakult přikládám aktuální curriculum (snad bude k přečtení):

Jaké je zázemí?
Areál školy je opravdu moc povedený, je to vlastně takové menší studentské městečko a v podstatě není poznat, že se nacházíte kousek od "normálního světa" a stanice MHD :) Osobně jsem byla okouzlena hned první den, kdy jsem ho navštívila, a od té doby jsem po studiu zde toužila ještě víc. Určitě tedy doporučuji jeho osobní návštěvu, ideálně v průběhu Dne otevřených dveří. Dozvíte se informace o přijímačkách (kritéria se mohou každý rok měnit), o studiu na této škole, o jednotlivých fakultách a areál si alespoň trochu projdete (včetně některých učeben, stájí apod.).
Zatím jsem byla spokojena i s vybavením :)
Kromě budov sloužících k vyučování se zde nachází kantýna, Studentské informační centrum (SIC) - možnost kopírování, tisku, občerstvení, odpočinku..., tenisové kurty, stáje, krytá jízdárna, posilovna a tak podobně :)
Více se dozvíte v tomto článku.
V areálu se také stále pohybuje spousta zvířat - psi studentů, koně, ovce a nejrůznější pacienti.
O tom, kam můžete a nemůžete vzít svého mazlíčka v prvním ročníku se dozvíte zde a zde.

Jací jsou studenti?
Velice nerada bych paušalizovala, vyhnu se proto hodnocení oblékání, povah nebo přístupu ke studiu. Tedy jen pár objektivních informací :)
Většinu studentů na této škole tvoří dívky, když budete mít štěstí, bude vaši studijní skupinu navštěvovat i některý z mála kluků. V areálu univerzity se často potkáte s cizinci (existuje i magisterský studijní program vedený v angličtině). Postoj českých studentů k nim mohu z pozorování rozdělit do tří skupin - některým lidem jsou takříkajíc "ukradení", jiní jsou rádi, že si procvičí cizí jazyk a poměrně velká skupina je (bohužel) moc ráda nemá. Často se setkávám s názorem, že se "angličanům" neoprávněně nadržuje, mají jednodušší zkoušky a lehčí podmínky, a to díky tomu, že za své studium platí.
Na škole lze také najít poměrně velkou skupinu Slováků, kteří se rozhodli studovat raději zde než na univerzitě v Košicích. O té se ostatně na naší škole moc pěkného nedozvíte.. Zda se jedná pouze o "konkurenční boj" nebo se historky zakládají na pravdě bohužel nedovedu sama posoudit.
Pokud vy máte zkušenost se studiem na obou univerzitách, určitě mi napište e-mail!

Je veterina opravdu tak náročná?
Odpovědi na tuto otázku se na internetových diskuzích i v okruhu mých známých poměrně rozcházejí. Jednoznačné ano nebo ne ode mně tedy nečekejte :) Pravděpodobně nejvíce záleží na typu vaší osobnosti.
Tedy - celkem objektivně řečeno se o těžkou školu jedná. Musíte se toho naučit obrovské množství, a to již v prvním ročníku. To je ale asi jediné, na čem se studenti plošně shodnou.
Potkala jsem ty, kteří se učí několik hodin denně - a není to zárukou toho, mít všechny zkoušky a zápočty napoprvé, o průběžných testech ani nemluvě. Myslím, že přesně tito lidé jsou ti, kteří následně tvrdí, že při škole nemáte šanci najít si brigádu, sportovat, pořádně se věnovat vlastním zvířatům (nejčastěji koně a psi) a máte velmi málo času na přátele, rodinu či partnera/partnerku. Sami si to dělají těžší, než to ve skutečnosti je.
Stejně tak se najdou jedinci, kteří působí dojmem, že je jim celá škola vlastně tak nějak jedno. Skripta neotevřou, na přednášky nechodí a prochází (zatím) jen díky neuvěřitelnému štěstí a náhodám. To, že některý zápočet opakují třeba pětkrát jim žíly netrhá a nakonec to prostě nějak vyjde. Jak dlouho jim to vydrží jsem sama zvědavá :)
Mně osobně přijde nejlepší "zlatá střední cesta", tak uvidím, jestli tak zvládnu dostudovat celou školu :) Sama nejsem nijak extrémně zodpovědný student - přednášky navštěvuji jen když mě baví, a neučím se na všechny předměty - dokážu vyselektovat ty, na které to není potřeba. Víkendy a volno trávím doma a to většinou na učení nebo protokoly ani nesáhnu. Chodím s přáteli ven, pravidelně chodím na brigádu. Ale nemám pocit, že by tím moje studium nějak trpělo - ačkoliv se neučím několik hodin denně (ani každý den), dokážu poznat okamžik, kdy je třeba si k nějakému tomu učení sednout a věnovat tomu čas. A věřte mi, když netoužíte po "samých Áčkách", nakonec budete mít pravděpodobně mnohem lepší výsledky než spolužák, který touží po červeném diplomu a/nebo sám sebe zbytečně stresuje. O té vnitřní pohodě a kapce štěstí je to taky :)
Více o náročnosti jednotlivých předmětů, o tom, zda se vyplatí chodit na přednášky apod. se dozvíte pod záložkami jednotlivých ročníků. Tedy pokud si to chcete tak trochu ulehčit a mít čas na sebe, stejně jako já :)


Toto bylo pár obecných informací pro představu, v dalších článcích se budu věnovat již tématům, které zajímají lidi rozhodnuté se na veterinu dostat :)


3 komentáře:

  1. Zdravím, je tedy možný přestup z VFHE na FVL? A jak? Prostřednictvím zkoušek? Moc děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do minulého roku to šlo tak, že sis podal/a přihlášku na FVL, dostal/a se tam a pak se ti uznaly všechny předměty a normálně pokračuješ v druháku. Co vím, tak se teď něco měnilo, kdyžtak napiš na studijní oddělení pro přesnější informace (pokud jsi student VFU) =)

      Vymazat
  2. Ahoj, ty jsi snad první, kdo studium nebere jako naprosto terorizující věc, při které přijde o všechny vlasy. Je tomu tak pořád? :D
    Včera jsem byla na dni otevřených dveří a na FVHE, kde nám říkali, že můžeme mít psa nejen na koleji, ale že (samozřejmě krom cvičení) je můžem mít i na přednáškách, je to i na VFU?
    Díky moc :)

    OdpovědětVymazat