sobota 29. srpna 2015

Přijímačky

Co vlastně můžete čekat od přijímaček? Jak se na ně co nejlépe připravit a jak probíhají?
Předpokládám, že pokud se ptáte na tyto otázky, už jste si podali přihlášku a zjistili o nich něco na stránkách školy :) Pro jistotu ale uvedu alespoň základy. Více informací "obecně" o VFU se dozvíte v tomto článku.

Obě fakulty (FVHE i FVL) si stanovují vlastí podmínky pro přijetí, doporučuji tedy prostudovat informace informace přímo preferované fakulty. Když jsem se na školu hlásila já, skládaly se přijímačky vlastně ze tří částí, ve kterých jste mohli získat různý počet bodů: školní prospěch, mimoškolní aktivity a testy. O rok později na FVL mimoškolní aktivity v potaz brány nebyly, na FVHE stále ano - na hygienu se navíc dalo dostat i pokud jste splnili NSZ (Národní srovnávací zkoušky od Scia) nad určitý percentil. Způsoby bodování se mohou každý rok měnit, nebudu je zde tedy zmiňovat, kolik bodů za co získáte si snad zvládnete spočítat sami :) Upozornila bych jen na to, že je opravdu nutné mimoškolní aktivity doložit nejpozději do dne uvedeného na internetových stránkách/v pozvánce k přijímacím zkouškám, jinak vám nebudou uznány, ať se budete snažit sebevíc. A pár bodů vás může posunout o několik příček nahoru.
Co se prospěchu týče, je poměrně důležité, abyste ho měli na střední škole co nejlepší. Na obou fakultách se hodnotí prospěch za konec 3. ročníku a pololetí 4. ročníku, na FVL navíc ještě maturitní vysvědčení, na FVHE zase konec 1. a 2. ročníku. Dohromady to dělá skoro polovinu možných bodů, které lze u přijímaček získat. Častá otázka proto je - mohu se na VFU dostat i když nemám skoro žádné body za prospěch ze střední? Ano, můžete, a to i na FVL (také se mi to povedlo) - ovšem musíte opravdu VÝBORNĚ napsat přijímací testy a mít trochu štěstí na ročník, abyste se vešli do hranice pro přijetí. (Např. v posledních dvou letech byla hranice cca 86 a 81 bodů - za testy můžete získat maximálně 74.) Pokud byste měli za celou dobu studia střední školy samé jedničky, jste přijati bez nutnosti skládat přijímací zkoušky - ale kolik takových lidí je, že :)
A nakonec ta část, kterou budete řešit přímo na přijímacích zkouškách - testy. Na oba magisterské programy se skládají ze dvou částí - biologie a chemie, z každé lze získat max. 37 bodů. Je stanovena minimální hranice úpěšnosti v každé z částí - této když nedosáhnete, na školu se prostě nedostanete, i když byste jinak měli ve všech kategoriích třeba plný počet bodů. Platí, že FVHE má požadavky nižší a tím i nižší hranici ("za nás" byl limit pro vyhovění na FVHE 1 bod, na FVL tuším 18 bodů, o rok později FVHE o něco málo zvýšila - na 10 bodů).

Jak testy vypadají?
Test z biologie se skládá ze 37 otázek, každá je hodnocena jedním bodem. Třicet otázek je zaškrtávacích (odpovědi a - d), na sedm musíte odpovědět vlastními slovy. Nejde o žádné dlouhé vypisování, stačí jedno slovo, slovní spojení nebo dokonce jen seřadit uvedené pojmy ve správném pořadí. Kupodivu velice často se setkávám s otázkou, zda stačí naučit se např. zoologii "až od..", jestli je nutné znát i... apod. Takže - v testech se může objevit kompletní látka vyššího stupně gymnázka, příp. střední školy. Tedy skoro vše, na co si vzpomenete - botanika, entomologie, ekologie, evoluce, člověk, významné objevy apod.
Test z chemie se skládá ze 17 otázek, z nichž každá je hodnocena 1 - 3 body. Bohužel vám neumím říct, které jsou jak bodově ohodnocené :) Ani já, ani nikdo z mých známých jsme v testu nikdy neměli otázku na výběr správné možnosti (nicméně podle vzorových otázek by se nějaká taková v testu objevit mohla), vše bylo pouze - napiš, vypočítej... :) Opět se jedná o látku z celého vyššího stupně gymnázií.

Jak se na ně mohu co nejlépe připravit?
Jako úplný základ vidím výběr správné školy, kde se budete biologii i chemii pořádně věnovat, budete mít dobré učitele, semináře navíc a z obou předmětů odmaturujete. Pak byste neměli mít s přijímačkami na VFU žádný problém :) Ovšem to třeba v maturitním ročníku již těžko změníte. Ale přiznám se, sama jsem výuku chemie měla dost tristní, nematurovala jsem z ní a i tak jsem se na testy naučit zvládla myslím poměrně dobře :) Takže dál budu psát o tom, co můžete pro přijetí udělat úplně sami, bez střední školy.
  • Sežeňte si vzorové otázky k přijímacím zkouškám. Můžete je stáhnout na internetu, dostanete je na přípravném kurzu, můžete je od někoho odkoupit apod.
    Přijímací testy z chemie mají naprosto stejnou strukturu, jako vzorové otázky. Stačí si tedy pořádně projít je, naučit se všechny vzorečky, periodickou tabulku prvků (u přijímaček smíte mít pouze tužku a kalkulačku) a chemii máte v kapse :)
    Biologie tak jednoduchá není, ale zjistíte alespoň, jak typově otázky vypadají, jaká témata se mohou objevit.. Doporučuji projet je kompletně, tzn. ne pouze otázka/správná odpověď, ale najít si informace i o všech dalších uvedených odpovědí. A abyste to neměli tak těžké, v kadém testu se objeví pár otázek přesně opsaných ze vzorových :)
  • Sežeňte si knihu 2000 otázek a odpovědí z biologie. Otázky v ní položené jsou těžší, než následně u přijímaček (např. možnost více správných odpovědí), takže když ji projdete opravdu celou, určitě vám hodně pomůže. Já stihla jen pár témat a opravdu jsem u přijímaček měla skoro shodné otázky. Údajně se z ní tak trochu vycházelo, co je na tom pravdy nevím :) 
  • Můžete se také zúčastnit přípravného kurzu, který VFU každý rok vypisuje. Nelekejte se fyziky, nebudete jí u přijímaček potřebovat - je zařazena pouze pro potřeby farmaceutů.
    Více o přípravném kurzu se dozvíte v tomto článku.
  • Zkuste si sehnat otázky, které se v testech objevily v minulých letech. Opravdu se opakují. Já jsem získala otázky od kamarádky, která si zapsala takových testů několik (absolvovala jich více, na obě fakulty) a zhruba deset z nich se v mém testu také objevilo.
  • Poslední tip je spíše pro ty, kteří mají opravdu hodně času a velké odhodlání se na VFU dostat. Sama jsem přijímačky dělala dvakrát, podruhé jsem za sebou měla již prvák na FVHE a příprava na testy mi poté přišla mnohem lehčí, než ze střední školy - spoustu věcí, které jsme na střední neprobírali, úplně jsem je nepochopila nebo jsem je třeba i zapomněla jsme probrali v rámci předmětů zde, hlavně v zimním semestru. Můžete si tedy sehnat skripta z chemie, biologie a zoologie, příp. i botaniky.
    (A samozřejmě, máte-li za sebou dva semestry anatomie, přijde vám otázka "z kterých tří kostí se skládá pánev" s výběrem odpovědí naprosto primitivní, vždyť vy byste to zvládli i v latině a ještě je kompletně popsat!)
Jsou testy na FVHE lehčí než na FVL?
Obecně je pravda, že je lehčí se dostat na hygienu - to je způsobeno zaprvé nižším limitem pro vyhovění, zadruhé větším "odpadem" studentů, kteří se rozhodnou nenastoupit (většina lidí si dá přihlášku na obě fakulty a v případě úspěchu si nakonec vybere FVL) a zatřetí tím, že nabírá celkově více studentů než lékařství. Testy ovšem jednodušší nejsou - nebo spíš záleží na tom, jaká témata vám osobně přijdou snažší a kterou variantu na jaké fakultě dostanete :)
Proto i těm, kteří na FVHE nastupovat nehodlají doporučuji podat si přihlášku i na tuto fakultu. Zkusíte si testy o týden dřív a zjistíte, co máte ještě do těch "důležitějších" přijímaček vypilovat. Já sama jsem měla na FVL více bodů než na FVHE (i když objektivně jsem na lékařství asi doopravdy dostala těžší test) a myslím, že je to z velké části díky tomuhle. Navíc už zažijete i průběh přijímaček a nebudete tak nervozní :)

Jak samotné přijímačky probíhají?
Pro přijetí na VFU jste tedy udělali, co se dalo (nebo spoléháte více na své štěstí) a přišel jeden z prvních "dnů D" :) Doporučuji vám se den předem podívat na plánek školy a zjistit, v které budově vlastně máte být. Hned za hlavním vchodem do areálu je sice mapa, ale budete si připadat o něco jistější. Nezapomeňte přijít včas (raději si dejte čtvrthodinovou rezervu) a ve správný den - přijmačky probíhají několik dní za sebou, navíc pro každou fakultu v jiný týden. Pokud by někdo do té doby nebyl v areálu školy, těsně před ním je zastávka tramvají číslo 6 a 1 (Kartouzská).
Na přijímačky si nezapomeňte vzít občanský průkaz (nebo jiný doklad totožnosti), maturitní vysvědčení - originál, nebo úředně ověřenou kopii (pokud už ho máte) a pro jistotu si vezměte i ostatní dokumenty, co kdyby náhodou :)
Poté, co se všichni usadíte vás přivítají a začne se s prezencí. Lidé se volají podle abecedy dopředu, kde ukáží občanku a dodají potřebné dokumenty. Na FVHE navíc dostanete lísteček se svým číslem (uchazeče), podle kterého pak zjistíte, jak jste na přijímačkách dopadli. Na FVL se něčím takovým neobtěžují, máte to přece uvedeno na přihlášce :) (obecně je na hygieně mnohem lepší organizace a příjemnější paní na studijním). Pokud nechcete zůstat do odpoledne a seznámit se s výsledky, podepíšete papír navíc.
Když jsou všichni odprezentováni, rozdělí vás tak, abyste měli co nejmenší šanci na opisování - typicky ob místo, nebo pouze na jednu stranu řady.
Po tom všem se konečně rozdají testy. Vyplníte přiložený lísteček (vaše jméno atd. - aby se dal test přiřadit ke konkrétnímu uchazeči), zkontrolujete, zda vám nechybí žádná stránka a pak se už můžete pustit do práce :) Oba testy dostanete najednou, a je tedy zcela na vás, jak si čas rozvrhnete - které části se budete věnovat dřív, na jak dlouho apod. Spolu s testy dostanete i papír na poznámky - ty si pište opravdu jen sem, do testů se psát nesmí. Pokud zaškrtnete/napíšete špatnou odpověď a pak se chcete opravit, musíte si všechny opravy nechat podepsat od někoho z "hlídajících". To se dělá až ve chvíli, kdy testy odevzdáváte. Jako fajn nápad tedy vidím vyplnit si vše nejprve tužkou, a pak teprve přepsat správné odpovědi (až si je zkontrolujete a jste si jimi jistí). "Hlídající" chodí i v průběhu po místnosti a sledují vás, taháky tedy nedoporučuji - i když jsem se doslechla, že někdo se díky nim na školu dostal. Když budete mít štěstí, stihnete prohodit pár slov s kamarádem či kamarádkou ;).
Na testy máte tuším dvě hodiny (kdyžtak mě někdo, kdo máte vše v čerstvějš paměti, opravte :)). Odejít můžete kdykoliv v průběhu, záleží na vás, jak budete vše stíhat.
Pokud jste se rozhodli čekat na výsledky, počkáte si zhruba do jedné až třetí hodiny (záleží na tom, jak rychle se testy stihnou opravit). Znovu jste voláni podle abecedy, jdete dopředu "ke katedře" a dozvíte se svůj výsledek. Je to tedy diskrétní, nikdo jiný ho neuslyší ani neuvidí :) Podepíšete, že jste s výsledkem byli seznámeni a můžete jít domů, čekat na to, zda budete přijati :)
V den přijímacích zkoušek se tedy nedozvíte, zda jste se na školu dostali, pouze jestli jste splnili limit a kolik bodů jste získali z které části.
V den přijímaček je snad možné zajít na studijní oddělení a do svého testu nahlédnout, já osobně jsem ale této možnosti nikdy nevyužila.

Jaký je další postup se dozvíte zde.

10 komentářů:

  1. Rada bych vedela na co je nutne se zamerit v biologii( kolik je otazek z botaniky, kolik ze zoologie, genetiky atd.) Nevite nekdo ?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj chem sa ta spytať ze ako dlho si da pripravovala na prijmacky FVHE :) magistersky obor :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,
    jen bych rád poradil někomu ,kdo má třeba zájem jít příští rok na hygienu- zkuste to Scio....jsou to sice v celku kopy hnoje ,ale když se na to opravdu podíváte a zkusíte si testy z minulých let tak to není tak náročné,protože to je pořád to samé a je v tom zakomponované i logické myšlení.Radím jít na dřívější termíny(třeba už v prosinci apod.) neboť na ty nechodí tolik lidí(všichni se pak nahrnou na březen a duben-vlastní zkušenost xD) a tudíž máte větší šanci mít vyšší percentil a tudíž i volnou cestu na vysokou

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, nebylo by možné uploadnout nějaké ty staré testy a vzorové otázky? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    Nabízím vypracované modelove otazky na veterinu do Brna a studijní materiály z přípravného kurzu.
    Pro více informací mi napište na email dvorakova025@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    Nabízím vypracované modelove otazky na veterinu do Brna a studijní materiály z přípravného kurzu.
    Pro více informací mi napište na email dvorakova025@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek. Syn se také hlásí na veterinu, tak alespoň bude vědět, jak to bude probíhat. Zvířata má od malička rád, takže je pro něho práce veterináře jako stvořená. Stojí před ním teď ale první nelehký úkol a to dostat se na střední školu. Uchazečů je hodně, takže musíme doufat, že bude syn úspěšnější. Abychom zvýšili jeho šance, tak jsme mu zaplatili cvičné testy , takže se bude moct lépe připravit.

    OdpovědětVymazat
  9. Mohu se zeptat jsou zkoušky moc těžké ?

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, mohu se zeptat jestli někdo nemáte nějáké testové otázky na procvičení?

    OdpovědětVymazat