sobota 29. srpna 2015

Zápis do prvního ročníku

Článek pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco o zápisu a dopředu se trochu uklidnit :)

Kdy a kde zápis probíhá?
Zápis probíhá většinou v posledním srpnovém týdnu. FVHE ho má o něco dřív, takže se nemusíte bát, že byste nemohli dorazit na oba (občas se nějaký takový blázen, který chce studovat obě fakulty najednou najde :)). Zápis na FVHE se koná v Pavilonu prof. Lenfelda, na FVL v PKMZ (Pavilon kliniky malých zvířat). Měl by být od devíti hodin :)

Musím se ho osobne zúčastnit?
Ne, ale v tom případě musí váš zástupce odevzdat úředně ověřenou plnou moc a většinu dokumentů si budete muset vyřídit až v prvním týdnu semestru.

Co si nesmím zapomenout vzít?
Určitě občanku (nebo jiný doklad totožnosti), alespoň dvě průkazové fotky a doklad o zaplacení ISIC karty (i když pokud zapomenete ten, nic hrozného se nestane). Pozvánku a pokyny k zápisu mít nemusíte. Doporučuji si pro jistotu vzít ještě doklad k doporučenému dopisu, ve kterém jste zasílali návratku. A pak samozřejmě nějaký diář či blok na poznámky (chcete-li) a propisku. Práci vám jistě ulehčí i vlastní lepidlo (nebudete na něj muset čekat v řadě). Přineste si také formuláře, které příp. potřebujete potvrdit (i když to lze také v průběhu roku na studijním) - např. oranžovou kartičku na dopravu.

Jak dlouho zápis trvá? 
Velice individuální odpověď. Slyšela jsem, že na FVHE to mají prostě lépe zvládnuté, vše rychleji "odsýpá" a dozvíte se všechny potřebné informace a v klidu. Na FVL panoval docela chaos a nikdo moc nevěděl, co má vlastně dělat :) Třeba jsme ale zrovna měliv našem ročníku smůlu a obecně to tak neplatí.
Pokud chcete být co nejdříve pryč, sedněte si do prvních řad, rychle vyplňte vše potřebné a utíkejte dopředu k paní ze studijního :) Pokud nebudete tak rychlí, vystojíte si dlouhou frontu studentů a stejně tak dlouhá fronta vás potká i při vyřizování ISICa. No a když hodně pospícháte (nebo nemáte doklad o zaplacení, případně jste ještě vůbec neplatili), focení na ISIC a jeho vytvoření prostě vynechte, pak máte šanci odcházet už kolem jedenácté. Můžete si ho zajít nechat vytvořit kdykoli jindy během semestru. Naopak, máte-li smůlu, můžete ve škole zůstat klidně do dvou hodin, slyšela jsem i o delším čekání.


Jak to vlastně celé probíhá?
Velice podobně jako přijímačky, ale zde už potkáte jen lidi, kteří doopravdy nastoupí :) Nejprve proběhne prezence, kde vás podle abecedy vyvolají, u "katedry" si ověří vaši identitu a předají vám složku s několika papíry (nebo vám je rozdají postupně podle toho, jak sedíte). Měli byste dostat několik dokladů k podepsání (že jste prošli školením - to proběhne první den semestru, že pokud otěhotníte, dáte to vědět studijnímu oddělení, souhlas pro koleje ohledně vašich údajů - nemusíte vyplňovat, pokud na ně nenastoupíte...), informační brožurku k ISIC, seznam předmětů a garantů do prvního ročníku a asi to nejdůležitější - váš nový index :)
Vyplněné doklady společně s jednou průkazovou fotografií odevzdáte zpět, druhou nalepíte do indexu (lepidlo koluje, ale než se k vám dostane uplyne spoustu času, je proto fajn mít své vlastní). O tom, co a jak máte vyplňovat do indexu se vše dozvíte, nebojte, nespletete to :) (A když ano, vždy se to dá nějak přepsat). Musíte vyplnit všechny údaje o sobě a vypsat předměty, které vás v prváku potkají (včetně garantů, hodin a počtu kreditů). Následně se zařadíte do fronty, kde dokumenty odevzdáte, necháte si index orazítkovat a potvrdit i další věci, např. formuláře na slevu jízdného nebo potvrzení o studiu (doporučuji vzít si jich raději více najednou).
V průběhu zápisu vás určitě navštíví zástupce IVSY, který (či kteří) poreferuje o jejich aktivitách a nabídne vám seznamovací kurz, případně ještě někdo další (nás např. doktorka Sedlinská, která nás zvala na jezdectví).
Dostanete také své osobní číslo, pod kterým se následně budete přihlašovat do školní pošty a STAGu (studijní agenda - zde vidíte svůj rozvrh, předměty, přihlašujete se na zkoušky atd.). Přihlásit se nemůžete hned, ale až po provoznění - v průběhu pár dnů. Veškeré informace dostanete na zápise :)

Jsem studentem ode dne zápisu? 
Ano, jste. Tímto vám gratuluji k nástupu na školu, můžete se začít těšit na začátek semestru :)

Je nutné si zařizovat ISIC? K čemu slouží? 
Asi každý z vás ho měl už na střední, zaměřím se tedy na to, co je zde navíc. Přes ISIC se dostanete do některých částí budov v areálu (vás v prváku bude zajímat především knihovna) a můžete díky němu navštěvovat menzu na Tauferových kolejích (jak je to jinde bohužel nevím). V knihovně také díky němu můžete tisknout, kopírovat apod. Nemáte-li ho, není to velký problém (vždy se najde někdo, kdo ten svůj má a vám pomůže), ale určitě je lepší si ho zařídit a moci se spolehnout sami na sebe ;).


Co ještě mohu v den zápisu zařídit?
Samozřejmě své osobní věci (prohlídka bytu či nastěhování, zařízení šalinkarty apod.), kromě toho ale už můžete skočit do školní knihovny (v případě, že jste si již vystáli frontu na ISIC) a vypůjčit si dopředu některá skripta.

Doporučuji si přečíst i články o prváku - kde se najíst, jak je to s rozvrhem, kam můžete brát psy, jaké jsou jednotlivé předměty a co čekat od zkouškového apod. :) ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat